STF i Vindelfjällen

STF, Svenska turistföreningen, har en stor verksamhet i Vindelfjällen och i sommar är en del nyheter på gång i området. Och för Magasin Hemavan Tärnaby tipsar driftchefen Erik Gardfall dessutom om ett riktigt guldkorn som man inte bör missa.

Med fem stugor längs Kungsleden har sträckan Hemavan–Ammarnäs alltid varit väldigt populär för vandrare. Viterskals-, Syter-, Tärnasjön-, Serve- och Aigertstugorna erbjuder en välkommen sovplats och andra bekvämligheter. Erik Gardfall, uppvuxen i Slussfors, är driftchef för STF Jämtland/Vindelfjällen. Han började inom föreningen 2010, då som platschef på Helags fjällstation. Sedan ett par år tillbaka basar han nu över stugdriften med kontor i Åre.
– Det är ett perfekt jobb för mig som bor i Undersåker och ändå är uppe då och då i Slussfors för att hälsa på familjen och då har jag nära till Vindelfjällen, säger Erik.

Sommarsäsongen, berättar han, börjar torsdagen före midsommar och avslutas i slutet av september. Och Erik tipsar om att ta chansen att ge sig ut på förhösten.
– Hösten är underskattad när det är krispig luft och nysnö på fjälltopparna. Men det är klart att högsäsongen under sommaren också är otroligt fin och det blir ju många speciella möten med andra vandrare just då.

Erik anser att Syterskalet med Sytertopparna på varsin sida är en pärla i trakten och tipsar även om en avstickare från Kungsleden.
– Leden från Viterskalsstugan över Norra Sytertoppen och ned mot Syterstugan är ett riktigt guldkorn.

2016 rustades serveringslokalen i Viterskalsstugan upp och nyheten med frukostserveringen sedan något år tillbaka kommer att fortsätta. Stugan kommer även målas om i år av STF:s medlemmar. I övrigt finns planer på större vedbodar vid ett par av stugorna längs  leden och visionen är även att få till bastu vid fler av stugorna. Erik Gardfall påpekar också att möjligheterna till rundturer i Vindelfjällen finns och även alternativ som helikoptertaxi tillbaka till Hemavan finns om man till exempel kommer fram i Ammarnäs.

En annan nyhet för året är att något som kallas Stuglöparen kommer finnas i Vindelfjällen. Idén har testats i Jämtland och kommer nu alltså även hit.
– Det är en stugvärdsutbildad fjällöpare som kommer springa mellan stugorna och lösa av ordinarie stugvärd i några dagar. Dessa får då möjlighet att göra något annat och uppleva området eller ta sig in till byn.

Erik springer själv en hel del i jobbet och menar att man i och med stugorna bara kan ha en lätt packad ryggsäck med sig.
– Det kan jag rekommendera. Ett sidenlakan och den viktiga basutrustningen med något att äta, vätska, karta och kompass, förstärkningsplagg och första förband räcker för det mesta. Nu för tiden finns lätt utrustning att få tag på och att löpa blir då ett snabbt sätt at ta sig fram på, säger han.

Så oavsett om du tänker vandra i sakta mak, ta lite längre kliv framåt eller rentav springa så är Kungsleden och Vindelfjällens naturreservat helt rätt ställe att sätta ned fötterna på.