Tänk att få uppleva en gondol

Jag har åkt skidor i Södra Lappland under många år och trodde nog aldrig att jag skulle få vara med om en modern gondol och 6-stolslift. Men nu är vi där och jag får nästan nypa mig i armen. Detta är början på en ny era.

Text och foto: Sam Hedman

Nya landmärken poppar upp ur marken hela tiden. Som fotograf ser jag hur landskapsbilderna runt framförallt Hemavan förnyas nästan varje vecka. Det är häftigt vad mycket som händer. Hela centrum i Hemavan håller på att byggas om. Ett helt nytt affärscenter har kommit till. Restauranger och boendeanläggningar står i startblocken för jätteinvesteringar.

För mig som skidåkare är gondolen, den nya liften, ett avstamp inför framtiden. Jag tror det är  startskottet på något som ingen av oss som bor i Hemavan och Tärnaby kan föreställa sig.

Liften är snart på plats. Jag har kunna se bygget på nära håll och när den börjar snurra  kommer den att ingå i mitt arbete under vintern. Det är bara att inse att vi pistörer kommer behöva klättra lite högre än tidigare för att kolla rullställ.

Gondolen är en kopplingsbar lift som tar 2544 personer per timme. Det tar 5 minuter till toppen. Liften kommer ha 17 gondoler som varje rymmer 8 personer och 51 soffor som tar 6 personer. Liften är bullerfri och drar mindre el än den gamla Norrliften. Modellen kallas också telemix.  Stolar och gondoler förvaras inomhus under nätterna och kopplas på vajern varje morgon. Sen blir det mer belysning och snökanoner. Äntligen har LED lamporna kommit till backen i Hemavan. Det ska bli spännande och se hur det fungerar, energisnålt och hållbart. Det är bra.

Det kommer nog bli fler åk i backen när man nu får sitta ner fem minuter då och då. Lite vila på vägen upp kommer göra susen för skidbenen.

Jag tror att alla som är lite engagerade i Hemavan Tärnaby funderar  nog på fortsättningen och vad den nya gondolen kommer att innebära.  Det blir lättare att transportera sig upp på fjället med  längdskidor. För de som inte åker skidor betyder det att  få komma upp ovanför trädgränsen och njuta av utsikten. Sen kan fantasin springa iväg. Tänk om det blir fler liftar och nytt skidområde. Tänk om det blir nya aktiviteter och fler affärer.

Tänker man ett halvår framåt kommer sommaren 2018 innebära fler besökare på fjället. Kanske kan man ta med cykel, barnvagn mm. Besökarna på Topprestaurang Björk kommer bli fler. Busslaster av besökare åker upp för att se utsikten.

Nu är det bara några månader kvar till invigning och det arbetas febrilt. Det jag kommer att komma ihåg mest från bygget är nog när vägen började grävas upp till toppen av liften. Då blev det liksom definitivt. Sen förstås när den stora helikoptern, Superpuman från Norge var på besök och flög en hel dag med liftstolpar. Det var mäktigt.