Nyheter/Blogg

En välsmakande sommar på Björk med Sofia, Jonna och Grete

Av Pontus Lindh
10 juni, 2021 i Nyheter i Hemavan

Matiga och söta våfflor, närproducerade mackor, vällagad soppa, experimentellt kaffe och svalkande drycker är några av de godsaker vi kan se fram emot på prisbelönta Björk – Topprestaurang & Fjällbar i sommar!

Jonna Kårbo (t.v) Grete Tuven (t.h) och Sofia Berglund kommer ansvara för Björk – Topprestaurang & Fjällbar i sommar.

Intresset för svemester och en resa till fjällen ser ut att vara rekordstort i sommar. Kombinationen av en aktiv fjällupplevelse med fjällvandring, cykling, paddling och fjällfiske tillsammans med lokalproducerad mat i magisk fjällmiljö är något Hemavans besökare kan se fram emot i sommar.

Den 9 juli drar sommarsäsongen igång för Hemavan Alpint då både Hemavan Gondol och Björk -Topprestaurang & Fjällbar öppnar för säsongen. På Björk – Topprestaurang & Fjällbar kommer vi mötas av några, för många bekanta ansikten. Sofia Berglund kommer tillsammans med Jonna Kårbo och Grete Tuven ansvara för Björk – Topprestaurang & Fjällbar i sommar. Vi fick en pratstund med Sofia som med stor entusiasm säger såhär om vad vi kan förvänta oss på Björk efter en lång och härlig dag på fjället.

Först och främst varmt välkomna som nya operatörer på Björk – Topprestaurang & Fjällbar!

– Tack, det känns verkligen superkul att få möjligheten att driva Björk i sommar. Vi är taggade och ser fram emot den 9 juli då vi öppnar för säsongen.

Vad kan vi som planerar att besöka er i sommar förvänta oss?

Björk har ett väl genomarbetat koncept med lokala råvaror och en välkomnande atmosfär i fokus. Vi kommer fortsätta utveckla konceptet där våra gäster bland annat kan se fram emot matiga och söta våfflor, lokalproducerade mackor, vällagad soppa, lokalproducerade ölsorter och spännande kaffesmaker i samarbete med Budhas Kafferosteri.

Vilket spännande samarbete! Vi har hört mycket gott om Budhas Kafferosteri, kan du berätta mer?

– Budha Sutedja är kaffemästare och driver sedan några år tillbaka ett kafferosteri och kaffebar i Lycksele. Budhas Kafferosteri har precis som Björk fått fina utmärkelser och har bland utsetts till årets kaffebar av White Guide 2017. Vi kommer köpa en del kaffesorter från Budha och om vi har riktigt tur kanske det kan bli ett gästspel någon dag i sommar!

Våfflorna har varit en personlig favorit på Björk tidigare somrar. Hur ser din favorit-våffla ut?

– Vi kommer erbjuda både matigare våfflor med till exempel ren och kantareller samt söta efterrätts-våfflor med bär och hemmagjord glass. Det är lite svårt att bara säga en favorit men en klassisk våffla med sylt och grädde går ju alltid hem. Ja, och renvåfflan förstås.

Du nämnde tidigare att ni öppnar för säsongen den 9 juli. Hur länge har ni öppet i sommar?

– Vi följer Hemavan Gondols öppettider och håller öppet dagligen 9 juli – 22 augusti. Därefter har vi öppet fredag-söndag 27 augusti – 26 september. Vi öppnar en timma efter gondolen (klockan 11) och håller öppet till klockan 17.

Slutligen, har du något tips till de gäster som besöker oss för första gången i sommar. Vad får man absolut inte missa?

– En vandring längs Kungsleden är något alla borde få uppleva! Så varför inte ta gondolen upp på fjället där Kungsleden möter dig när du kliver av. Har du hyfsat pigga ben skulle jag rekommendera att du går till Viterskalstugan (cirka 8 km enkel väg). Här möts du av Syterpasset som är otroligt mäktigt att uppleva på plats. När du kommer tillbaka från fjällvandringen avslutar du såklart fjällvandringen med en våffla och en varm kopp kaffe eller något svalkande i glaset.

Nu ser vi fram emot en varm sommar med härlig stämning och god mat på Björk – Topprestaurang & Fjällbar. Vi önskar er stort lycka till och tipsar alla nya och tidigare gäster att vandra in på Björk i sommar för en smarrig våffla eller en svalkande god dryck i sommarvärmen!

– Tack, vi längtar också och ser fram emot att möta alla härliga gäster på Björk i sommar!