HEMAVANS BÄSTA NÄRLEDER

Här har vi samlat våra bästa tips på kortare och längre dagsvandringar i Hemavan. För att underlätta när du är på plats finns Naturkartan  som innehåller karta, bilder och korta beskrivningar av våra vandringsleder.

1. KUNGSLEDEN

Kungsleden mellan Hemavan och Abisko är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Kungsleden är också perfekt för dig som vill testa fjällvandring för första gången och  Börja vandringen vid Naturum i Hemavan eller låt Hemavan Gondol skjutsa dig den första biten så möter Kungsleden dig när du kliver av på toppstationen. Från gondolens toppstation finns det många bra alternativ där du själv väljer hur långt du vill gå längs Kungsleden. Vi tycker själva att de första 8 km från gondolen in till Syterskalet är en av Kungsledens absolut vackraste sträckor.

Intressanta fakta som du kanske inte visste om Kungsledens södra del?

• När du vandrat cirka 8 km från Hemavan Gondols toppstation kommer du till Syterskalet som av många anses vara en av Kungsledens vackraste passager. Här kan den med extra krafter i benen även passa på att ta en topptur till Norra Sytertoppen, Västerbottens högsta topp på 1 767 m.ö.h.
• Kungsleden går igenom Vindelfjällens naturreservat, ett av Europas största skyddade områden.
• En av landets starkaste populationer av fjällräv finns i området.
• STF har 5 fjällstugor längs leden i länet, Viter, Syter, Tärnasjön, Serve och Digert och det går att gå ”lätt packad” eftersom det finns proviant att köpa i alla stugor.

NATURKARTAN

2. STORKITTELRUNDAN

Storkittelrundan är en ca 3,5 km rundled, perfekt för små och stora äventyrare eller för den som vill göra en enklare topptur. Stigen startar vid Hemavan Gondols toppstation och slingrar sig därifrån uppåt. Ett första stopp görs lämpligen vid Storkitteltjärn, där den modige kan ta ett svalkande dopp och den bekväme kan avnjuta en fika med storslagen utsikt vid vindskyddet. Har du extra krafter i benen kan du ta en avstickare längs Kungsliftens toppled som tar dig upp till skidområdets högsta punkt – Storkittelhobben 1135 möh. Från Storkitteltjärn eller Pulktjärn som den kallas av lokalbefolkningen följer du sedan markerad led vid tjärnens nordvästra ände, den tar dig ner över böljande fjällhedar och ansluter till Kungsleden. Du följer sedan Kungsleden tillbaka till Hemavan Gondol där du antingen tar gondolen tillbaka till byn, eller avslutar dagen med en god lunch eller fika på Björk – Topprestaurang & Fjällbar.

NATURKARTAN

LÄNGD: 3,5 km
SVÅRIGHETSGRAD: Blå/medel
HÖJDSKILLNAD: 195 m
TID: 2-3 timmar

 

3. LENNY LÄMMELS SOMMARTOPP 835 MÖH

Barnens egen fjälltopp. Vandringen börjar vid Hemavan Gondols toppstation och följer sedan Kungsleden en bit. Efter ca 300 m viker man av från leden och efter ytterligare ca 100 meter är toppen på 835 möh nådd! På toppen hittar du Lennys fina toppskylt och en topplåda där du kan skriva ditt namn och rita en täckning till Lenny. Ta gärna en bild på dig själv vid skylten. Mot uppvisande av bild vid gondolens dalstation efter toppturen bjuder vi alla barn upp till 12 år på en glass!

LÄNGD: 1 km
SVÅRIGHETSGRAD: Grön/enkel
HÖJDSKILLNAD: 50 m
TID: 1 timma

4. BJÖRKLEDEN

Leden som tar dig till Hemavans mest spektakulära restaurang, Björk – Topprestaurang & Fjällbar. Leden som är en grusad väg börjar (eller slutar) vid Hemavan Gondols dalstation och går hela vägen upp till gondolens toppstation. På vägen passerar du både värmestugan och eldstäderna vid Mellanmålet och spektakulära Björk som serverar utsökt lunch och fika hela sommaren när Hemavan Gondol är öppen. Björkleden passar bra för vandrare, cyklister och barnvagnar ( barnvagnarna kan med fördel ha större hjul då det är grovt grus på delar av leden, samt att vissa partier längre ned på leden kan vara blöta)

5. DROTTNINGLEDEN

Leden är relativt lättvandrad utan att ge avkall på fjällkänslan, vilket gör den lämplig för alla vandrare, stora som små. Det är också populärt att ta en löptur längs leden. I Hemavan startar leden vid Naturum och Fjällbotaniska trädgården. Vid ”Vacker utsikt” någon kilometer upp längs Kungsleden avviker sommarleden mot Laisaliden. Först ner till bron över Mortsbäckens vattenfall, sedan upp till kalfjället. Om man önskar en lite lättare start är det att föredra att starta vid Laisaliden eftersom man nästan omgående befinner sig uppe på kalfjället.

LÄNGD: 9 km
SVÅRIGHETSGRAD: Blå/medel
HÖJDSKILLNAD: 250 m
TID: 1-4 timmar

 

NATURKARTAN

6. LAPPLANDSLEDEN

Lapplandsleden är en 19 mil lång skid- och vandringsled som binder samman sträckan mellan Hemavan och Borgafjäll. Ledens ena startpunkt ligger i Borgafjäll, där landskapet Lappland har sin sydliga gräns. I Hemavan tar Kungsleden vid och fortsätter ända till landskapets nordligaste delar. Den nya leden gör det alltså möjligt att vandra eller åka skidor på en sammanhållen led genom hela Lapplandsfjällen, från Borgafjäll i söder till Abisko i norr. Men för dig som är ute efter en kortare eller längre dagstur är Lapplandsleden fortsatt ett utmärkt alternativ. Det finns nämligen ett antal påfarter till leden som gör det möjligt att dela upp och anpassa vandringen som passar er bäst. En dagstur på Lapplandsleden står därför med på vår lista över våra bästa närleder i Hemavan!

Ta del av mer information på Länsstyrelsens hemsida, eller läs om Lapplandsleden i Utemagasinet.

7. KVARNBÄCKSLEDEN

Stigen startar bakom Berglunds Järn mitt i Hemavan, där man även finner rester av vattendrivna slipstenar vid stigens början. Följ gul märkning längs stigen som följer bäcken med fina små vattenfall. Korsa bäcken över bron och fortsätt upp och anslut till Kungsleden vid trädgränsen, eller vik av österut mot Hemavans Högfjällshotell före bron.
LÄNGD: Valfri
SVÅRIGHETSGRAD: Blå/medel
HÖJDSKILLNAD: 200 m till trädgränsen
TID: Valfri

8. KUNGSLEDEN TILL VACKER UTSIKT

Börja vandringen vid Kungsledens startpunkt alldeles bredvid Naturum Vindelfjällen Hemavan och Fjällbotaniska Trädgården. Hela Kungsleden är 45 mil lång, men en enkel och kort tur är att följa leden första biten, 1 kilometer till Vacker Utsikt och sedan samma väg tillbaka. Fungerar även med lågskor vid torrt väder.
LÄNGD: 2 km tur/retur
SVÅRIGHETSGRAD: Grön/lätt
HÖJDSKILLNAD: 50 m
TID: Max 60 min

9. FJÄLLFINAKÅTAN & KOBÅSET

Fjällfinakåtan är ett perfekt utflyktsmål för dig som vandrar med barn. Starta vid Naturum Vindelfjällen Hemavan och följ blåmarkerad stig rakt upp från Fjällbotaniska trädgården, eller följ Kungsleden upp till toppen av Centrumliften. Vik av från Kungsleden vid skylten mot Kobåset och följ blåmarkerad stig i nordostlig riktning förbi vindskyddet vid Holmlunds minne. Använd bron för att korsa bäcken, och fortsätt sedan på blåmarkerad stig upp till kåtan. Kåtan är öppen och det finns en liten kamin som går bra att använda, samt eldplats utanför. Om man är en större grupp, eller om man önskar övernatta i kåtan kontaktar man Hemavan Fjällstation. Den som vill kan sedan fortsätta stigen förbi kåtan, över Kåtahobben och vidare in i Kobåset. Längs Kobåsbäcken finns mycket att upptäcka för stora och små och ofta ligger det snöfält kvar, perfekt för snöbollskastning!
LÄNGD: 4-5 km tur/retur till Fjällfinakåtan och ca 10 km tur/retur till Kobåset
SVÅRIGHETSGRAD: Grön/lätt
HÖJDSKILLNAD: 250 m
TID: 2-3 hours tILL Fjällfinakåtan, 3-4 timmar till Kobåset