Birgitta Corin

Längtan efter snö och riktig vinter fick Birgitta Corin och familjen att lämna Göteborg och söka sig norrut. Och rejält norrut blev det, inte mindre än 125 mil gick flyttlasset, med slutdestination Hemavan.

_02A5278– Vi var inte alls säkra på att vi skulle stanna, och behöll huset i Göteborg de första åren. Det var ett stort steg att flytta upp, vi kände ingen här, hade ingen koppling till området, minns Birgitta.

Efter att ha arbetat som chef på Hemavans Högfjällshotell tog Birgitta och sambon H-P (Hans-Peter Carlson) 2004 över driften av Tärnaby Fjällhotell, fyra år senare kunde de titulera sig hotellägare.

– Att köpa hotellet och bli helt egna var spännande, lite läskigt och ganska jobbigt. Det finns alltid mer jobb att göra, till slut måste man bara bestämma sig för att gå hem. Det är ett otroligt inspirerande och omväxlande arbete, säger Birgitta.

Både Birgitta och H-P har säsongsarbetat i Alperna, och det var där det såddes ett frö, en dröm om att göra fjällen till sitt hem och sin arbetsplats. Nu har besattheten gått så långt att familjen, när de väl får till en ledighet, åker på semester till… fjällen!

– Ja, folk kan ibland undra hur vi egentligen tänker: ”Är ni inte trötta på snö vid det här laget?”. Men vi hittar inspiration och får idéer av resor, både i Sverige och till Alperna. Man måste nog vara lite knäpp för att orka hålla på med det här, säger hon.

Smultronstället är Laxfjället. Hit tar hon gärna med sig hunden, vandrar upp och njuter av utsikten. På vintern åker längdskidorna fram, och en andningspaus på fårfällen med en bok är alltid välkommen, men mycket av tillvaron cirkulerar kring hotellet.

– Det finns alltid något att göra – mejl som ska besvaras, offerter som ska skrivas, städa, diska och hitta på nya idéer. Man får skapa små pauser, hitta på något med barnen och slappna av. Vi fiskar själva sik till hotellrestaurangen, även om det är jobb så är det fantastiskt rofyllt och ger ny kraft.

TEXT: JONAS PEKKARI
FOTO: MIKAEL RUTBERG