En vecka med kultur i fjällen

För 6:e året rad arrangerar Kulturakademin en vecka med Kultur i fjällen i Hemavan Tärnaby. Då är det fokus på kultur i många former och arrangemang som som knyter an till regionen. På schemat i år hittas bland annat teaterföreställningar, konserter och musikunderhållning, berättarföreställningen Fjällbrygd och författarkväll. Helena Nilsson, en av de som håller i trådarna berättar mer.

sangiskymningen-8040-2
– Sedan starten med opera i kyrkan för många år sedan har detta arrangemang vuxit via bland annat utomhuskonserter på Laisaliden och berättarfestivaler till vad den är idag, en vecka full av kultur. Kulturveckan sammanfaller med den stora festen kring Gränshandelsmarknaden, vecka 29, men tjuvstartar redan veckan innan med årets stora nyhet, teaterföreställningen, ”Gränsfolk – minnen från förr”.
– Vi valde medvetet att sätta upp föreställningen i samband med Kulturveckan då det känns naturligt, mycket mer lokal kultur blir det inte, säger Sara Karlsson, spelande regissör.

Föreställningen spelas på Udden i Tärnaby, är planerad att gå i två akter och bygger helt och hållet på inspiration bygden.
– ”Gränsfolk – minnen från” förr är ett bygdespel med en historia som är sammanflätad av mer eller mindre sanna berättelser från bygden. Händelser som verkligen hänt eller som folk själva minns och upplever dem och som sedan anpassats för att passa pjäsen och dess karaktärer, berättar Sara.

Kulturveckan bjuder alltså på en hel del spännande fjällkultur.

Foto: Marianne Lindgren