Pontus Uddh

Första gången krögaren Pontus Uddh besökte Hemavan var 2012. När Hemavans Wärdshus blev till salu två år senare packade Pontus väskorna, flyttade till fjälls och blev hotellägare.

– Jag har alltid velat ha både boende och restaurang, och det var något speciellt med den här kåken. Visst, den var lite sliten, men det fanns en väldigt fin känsla i gården. Det var nog det som lockade mig, att bibehålla den där känslan och samtidigt skapa något nytt, säger Pontus Uddh.

Hemavans Wärdshus har alltid varit en naturlig knytpunkt i det lilla samhället. Den gamla Västerbottensgården byggdes på 1700-talet och verksamheten inrymmer idag förutom restaurang 11 hotellrum, 11 stugor och 11 lägenheter i anslutning till gården. Ingen rutinerad Hemavanbesökare har undgått ett par besök på Stockstugan – eller ”Stockis” – som de flesta kallar den.
– Det finns vissa tankar om att uppdatera Stockstugan lite, men det är nog inget vi hinner med den här säsongen, säger Pontus, och tillägger: Det skulle nog möta lite motstånd från vissa av stammisarna.

För Pontus var det tidigt restaurangbranschen som hägrade. Så snart kockutbildningen var avklarad klev han på sitt första jobb i Jokkmokk. Sedan dess har yrket tagit honom lite överallt, men basen har hela tiden varit Luleå. Och det är till Luleå han reser vid sällsynta tider av ledighet.
– Då åker jag hem till familjen, och försöker hinna spela lite golf. Annars är mat och vin det stora intresset, det gäller att hela tiden hålla sig uppdaterad, säger Pontus.

TEXT: JONAS PEKKARI
FOTO: MIKAEL RUTBERG