Profilen: OSKAR FAHLGREN

TOP-HELI. Det har alltid varit hit Oskar Fahlgren åkte med sina föräldrar när familjen skulle till stugan i fjällen. Det var liksom självklart att skolloven och ledigheter tillbringades i Mittibäcken, Boksjödalen.
Under uppväxten i Vindeln provade han på många olika sporter. En av dem var utförsåkning och han tävlade för klubben Vindelns Alpina. Många resor och skiddagar blev det till bland annat Tärnaby. Annars har aktiviteterna handlat om allt från forspaddling och fiske till enduro och längdskidåkning.

En kompis pappa arbetade som helikopterpilot och intresset föddes att själv kunna flyga. För tio år sedan utbildade han sig i Sydafrika. Därefter blev det ytterligare nästan fem år som pilot i Afrika. Ett av flera spännande jobb var att övervaka jakt på vilda djur och avslöja tjuvjägare. Här bodde han i tält under sex månader. När sedan Oskar fått nog av värmen på savannen vände han åter till Sverige och fick nästan omgående arbete på Jämtlandsflyg.
– De behövde en extra pilot i Västerbottensfjällen. Eftersom jag var från Vindeln och kände till området så fick jag arbetet, säger Oskar. Jag ville jobba i fjällen och Hemavan är bra ställe att bo på. Här finns allt. Mycket aktiviteter, fina fjäll och bra fiske, säger han.

Vintern 2015 beslutade Oskar Fahlgren för att starta eget helikopterföretag. Det var då han startade Top- Heli med hangar och bas i Laisholm mellan Hemavan och Tärnaby. Han äger en helikopter och hyr en annan.
– Det kändes helt naturligt att starta eget, säger Oskar. Jag flyger många uppdrag för samebyarna, kraftbolagen och länsstyrelsen, säger han. Sen har det nu blivit två somrar med linjeflyg efter Kungsleden och det kommer jag fortsätta med. Nytt i fjol var heli-running. Det innebär att man flyger ut löpare som sedan springer tillbaka efter leder. Löpning har blivit populärt och att springa efter stigar i fjällen. Jag har olika turer att föreslå för den intresserade. Rundor i olika längder.

Oskar ägnar sig själv åt trailrunning och springer gärna i fjällen på stigar under lediga dagar. Däremellan blir det gärna fiske med kompisarna och andra uteaktiviteter.
– Nytt för den här sommaren blir en satsning på fiske, säger Oskar. Jag kommer att flyga till vatten upplåtna för sportfiske. Jag kommer lyfta ut de som vill fiska på egen hand. Jag vill inte konkurrera med arrangörer som erbjuder guidade turer. Det här blir mer som taxiflyg till olika fjällvatten.

Foto: Sam Hedman