PROFILERNA – Janne Gustafsson

Foto: Mikeal Rutberg

Foto: Mikeal Rutberg

Närheten till naturen, jakt, fiske och vintern är det som fått Janne Gustafsson att stanna i fjällen.
– Gillar man inte snö så bor man på fel ställe, säger han och skrattar.

Idag bor Janne i Tärnafors, ett stenkast från Tärnaby där han växte upp. Sommarhalvåret kretsar mycket kring löpning, och han har bland annat hunnit med att avverka Lidingöloppet och Göteborgsvarvet.
– Vi är ett gäng som håller igång tillsammans, motionstävlingar är bra för att hålla uppe motivationen.

På vintern kommer skotern fram, och familjen ger sig ut för att utforska fjällvärlden.
– Det blir väl omkring 200 mil per år med skotern, man kan hela tiden upptäcka nya fina platser. Skoteråkningen har ju fantastisk potential för turistnäringen här uppe, men lederna måste hållas efter bättre.

I ungdomsåren tävlade Janne i utförsåkning – ”som alla andra här”, som han uttrycker det – men idag är det mest längdskidåkningen som lockar.
– Jag hoppas att man satsar mer på längdskidåkningen här uppe. Vi har ju en säsong som startar redan i november, det är värt att ta vara på. Med bra spår och träningsmöjligheter skulle det nog locka mycket folk.
Idag är de en grupp som engagerat sig ideellt och turas om att köra upp spår på morgnarna under försäsongen, för att skapa förutsättningar att komma igång med längdskidträningen så tidigt som möjligt.

Det blir väl omkring 200 mil per år med skotern

Utöver en större satsning på längdskidspår skulle Janne gärna se att man bygger ut backsystemen i Hemavan och Tärnaby.
– Man åker ju hit för en sak på vintern – åka skidor på längden och tvären. Men sommarhalvåret är också en jättestor och viktig del att utveckla, här finns fantastisk vandring och fiske.

JONAS PEKKARI