PROFILERNA – Maria Grubbström

Hon växte upp på en bondgård utanför Norrtälje, men tidigt var det Norrland som lockade. Nu är Maria Grubbström Tärna-bo sedan 16 år tillbaka, med konstsmide som den stora passionen.

Jag flyttade norrut som 20-åring, då var jakten det stora intresset. Jag har bott på olika ställen i inlandet, Vilhelmina, Åsele, men det var Tärna jag fastnande för. Det finns många vackra platser i inlandet, men här finns en optimism och framtidstro som av förklarliga skäl kan saknas i områden med avfolkning. Här sker en ständig utveckling.

Maria är utbildad konstsmed, men har dessutom hunnit utbilda sig till svetsare och arbetade under många år som licenssvetsare på olika vattenkraftsbyggen och kärnkraftverk. Det innebar långa perioder borta från hem och familj.
– Nu har jag startat eget och gör mest uppdrag i trakten. Det är en kombination av olika projekt. Tidigare lånade jag en lokal i Tärnaby och hade smideskurs, det var väldigt kul.

Ett drömprojekt för Maria är att fortsätta den kurs i svetsning för kvinnor som hon tidigare drog igång.
– Det var otroligt roligt, att hjälpa andra förverkliga sina idéer och bygga upp den där känslan: ”det här kan jag göra själv”. Det är prestigelöst, allt behöver inte bli perfekt, det handlar bara om att våga ta för sig och prova på. Med konstsmide som det stora intresset går både arbete och fritid ihop, men för att hitta lugnet är det vandringar i naturen som fungerar bäst. För nya besökare i Hemavan Tärnaby har Maria ett enkelt råd:
– Prata med folk som bor här, då får du personliga tips. Och planera inte för mycket i förväg, det finns massor att göra men viktigast är att faktiskt känna lugnet och njuta av fjället.

Foto: Mikael Rutberg