PROFILERNA – Tobias Wiklund

ICA-bygge, snöplogning, bilrenoveringar, retroskotrar, modellflyg och hobbyföretag – Tobias Wiklund har inga problem att fylla dygnets timmar med jobb och allsköns fritidssysselsättningar.
– Det finns alltid något att göra, jag är nog i garaget mest hela tiden, säger Tobias. Tobias är uppvuxen i Tärnaby, och har i jobbet som maskinförare hos Svevia kunnat följa den utveckling som skett av området på nära håll. – I slutet av 80-talet byggdes det mycket, men det går ändå inte att jämföra med det som hänt sedan det kom igång igen i Hemavan runt 2004–2005. De här satsningarna sysselsätter väldigt många människor och är bra för området. Nu hoppas jag att man kan få se samma utveckling i Tärnaby.

Foto: Mikael Rutberg

Foto: Mikael Rutberg

Vid sidan av arbetet för Svevia har Tobias en mängd hobbyprojekt, bland annat en Citroën CV2 från 1980 som just nu får sig en ansiktslyftning. Dessutom driver han tillsammans med vännen Micke Wiklund företaget Träpatronerna i Norr, som bland annat bygger bänkar till grillplatser – en av dessa kan skådas (och nyttjas) nedanför centrumliften i Hemavan.
– Jag håller även på med en renovering av en gammal kanadensisk skoter som är handbyggd i fyra exemplar.

Hur kommer det sig att du stannat i Tärnaby?
– Jag har trivts bra i alla tider. Jag har varit iväg och jobbat en hel del, men alltid kommit tillbaka. Det är något visst med det här fjället, helt enkelt.

JONAS PEKKARI