Sexåringarna Nora och Milla packade skidutrustningen och familjen och åkte till Hemavan Tärnaby. Här är deras universalguide för ett lyckat lov med renar, hopp och en jättestor lämmel.
Text: Lars Frank
Foto: Robert henriksson
Hemavan och Tärnaby har genom åren lockat både puderentusiaster, turåkare och familjer med äldre barn. Men numera hittar även fler och fler familjer med barn i yngre åldrar hit, eftersom antal aktiviteter och barnanpassad åkning växt och fortsätter att växa ytterligare med den nya visionen för anläggningarna. Med den stora nyheten gondolen i Hemavan tar sig åkare i alla åldrar enkelt upp på kalfjället.
Vi lät sexåringarna Milla och Nora prova på utbudet och lägga upp veckans aktiviteter.
Tillsammans med sina familjer har de under sex dagar kramat ur det mesta – och bästa – av vad som finns i området.
Att pimpla kan vara tålamodsprövande, speciellt om fiskarna har annat för sig just den dagen.
Tur då att det finns gott om medhavd matsäck och att det magiska landskapet uppe på fjället erbjuder både spektakulär utsikt och roliga backar som snabbt blir stjärtlappsbanor med full speed. Kokkaffet på elden ackompanjerat av solens strålar gör också föräldrarna glada. Skoterfärden upp på fjället får högsta betyg, speciellt för de som sitter i pulkan och får en berg och dalbane-upplevelse.
Men vad gäller fisket går det i ärlighetens namn inget vidare.
Vi har hört historier om röding och öring som kräver större hål för att få upp på land och funderar om vi borde haft med en fryst röding för att bättra på bilderna. Men nej, vi nöjer oss med utsikten och oavsett långsamma ryck, snabba ryck, tystnad, prat, ytligt fiske eller djupt fiske så kommer inget sprattlande med upp.
Bättre utdelning får vi i skidbacken, där vädret fortsätter på den inslagna vägen. Lillprinsen, med mixen av skönaste snösofforna och enkla backar, gör att alla åldrar får sitt under solens strålar. Här är det också enkelt att lägga minstingarna i familjen – de som mår bäst av några timmars sömn mitt på dagen – i fjällpulkan och bege sig ut på turskidor i Kobåsets pistade paradgator. Även Nora och Milla sätter längdskidorna på fötterna men inser snabbt att de hellre fortsätter att utforska den glesa skogen man glider genom i lagom hastighet i den åldern (och vikten). På vissa ställen får man göra egna nya spår, på vissa ställen följer vi skogsbanorna som blivit till under säsongen.
Roligaste åkningen är, efter viss betänketid, ändå guppen nere i parken vid Lämmellandet. Modet att övervinna railsen blir allt större för varje åk och utvecklingskurvan går spikrakt uppåt. Här ligger också Lenny Lämmels scen och dagliga aktiviteter bara en pjäxdans bort, vilket förstås gör det en enklare att hänga kvar lite extra.
Allsång, bingo och annat kul blir perfekta pauser för skidåkarbenen under dagen. Liksom korvarna som grillas på grillarna strax intill.
Tärnaby har en annan charm med sin historik och sitt lugn. Magnus på Tärnaby skidskola ska ge barnen lite ytterligare skills i pisten. Precis som med vardagens lämning och hämtning på förskolan är det lite nervöst i början: Ska ni lämna oss här? När kommer ni tillbaka? Men precis som hemma är det sedan inga problem.
Åkningen förbättras för varje åk genom kullekar, portar och baklängesåkning. Det dröjer inte länge förrän både Ingemarbacken och Anjabacken är avklarade.
Om vädret är sämre då? Just Nora och Milla hade tur med vädret – det blev skidor för hela slanten. Men för dagar med sämre väder kan nämnas att Lenny Lämmel precis byggt sitt eget lekland nere i Bayhill Center. Dessutom kan renarna hos Daelvie några mil bort vara ett häftigt avbrott från pjäxor och liftköer. En annan sorts avbrott som också uppskattades under veckan var restaurangbesöken. Att byta långkalsongsmiddag mot finkläder och äta pizza på Restaurang Nanna kök & bar var favoriten, liksom Högfjällshotellets mysiga Restaurang Enar.
Magnus Rasmark på Tärnaby skidskola utvecklar snabbt barnens förmåga.