Susanne Andersson

21 år har gått sedan Susanne Andersson lämnade kusten och Umeå för Hemavans fjällvärld. Idag är barnen utflugna och bosatta i Björkarnas stad, så det saknas inte ursäkter Susanne för att besöka den gamla hemstaden så ofta som möjligt, men det är Hemavan som hon kallar hemma.

_02A5184– Det här är en fantastisk plats att bo på. Jag har alltid älskat fjällen, och på 20 år bygger man upp ett liv med vänner, fritidsintressen och jobb. Och det går smidigt att åka ner till Umeå när man får lust, säger hon.

När den förra ägaren till Hemavan Service beslutade sig för att sälja 2007 tog Susanne chansen och blev egen företagare. Uthyrningsverksamheten var väl etablerad, och idag förmedlar man omkring 130 objekt runt om i Hemavan.
– Det pågår en riktig byggboom i Hemavan just nu, alla hantverkare har fullt upp. Det är väldigt positivt för vår bransch, det dyker hela tiden upp nya fina objekt som vi kan hyra ut, säger Susanne.

Totalt sysselsätter Hemavan Service fem heltidare plus extrapersonal under säsong, och förutom uthyrningsverksamhet ägnar man sig åt fastighetsskötsel. Bokningen för vintersäsongen öppnar i början av oktober, och vill man vara säker på att få tag på drömstugan gäller det att hålla sig framme tidigt.
– Vi har många stammisar som bokar varje år, och de hör av sig redan under oktober. Men det tillkommer hela tiden nya objekt, så med lite tur kan man få tag på en guldklimp även om man är ute i senaste laget, säger Susanne.

På fritiden är det föga förvånande sport och friluftsliv som hägrar för Susanne. Jakt med stående fågelhund, löpning och landsvägscykling är några av favoritaktiviteterna. Även turåkning hör till hennes stora fritidsintressen.
– Ett av mina bästa tips för Hemavan-besökaren är att hyra turskidor och ta sig upp på en fjälltopp. Många har bara med sig utförsåknings-utrustning,

TEXT: JONAS PEKKARI
FOTO: MIKAEL RUTBERG