Gondolen – nu är den här

Det är ingen liten sak för en ­skidort att få inviga sin första gondol! Det som för många varit en självklarhet länge har i Hemavan varit en dröm – som nu besannats …

Projekteringen och det stundtals hårda arbetet har pågått länge. Stor planering och många delar måste komma på plats för ett projekt av denna dignitet. När också vädret var okej så att det gick att börja, gjöts det fundament, sattes upp en toppstation, byggdes garage och värmestuga i ett huj.

Thomas Ringbrant, vd i Hemavan Alpint AB, låter nöjd när vi pratar med honom i början av hösten. Han, liksom många andra som är involverade i verksamheten, har längtat efter gondolen. Han pratar om symbolvärdet i att investera i en gondol, om ringarna på vattnet som följer av den nya liften.

Den är väldigt viktig. Den visar med tydlighet att Hemavan Tärnaby har alpint fokus som kärnverksamhet och den gör skidåkningen både bättre och mer attraktiv. Vi är ju den största skidorten i norra Sverige; gondolen förstärker den bilden.

Det finns högt ställda förväntningar på gondolen, ur flera perspektiv. Gästens är det primära –  många besökare har länge velat se ett snabbare, bekvämare sätt att ta sig upp på toppen. Och från och med månadsskiftet november/december när gondolen invigs, kommer det att finnas. Vintertid blir gondolen en plats att pusta ut och vila benen, resan till toppen kommer att gå fort och kommer att skydda från väder och vind, driftsäker som den är.

Sommartid kommer den att ta gäster rakt upp på fjället för vandringar längs Kungsleden eller bara kortare promenader ner till restaurang Björk och sedan ner till byn igen. Gondolen kommer även att göra det möjligt för gäster som tidigare inte har kunnat, att ta sig upp på fjället.

– Nu kommer det även att finnas möjlighet för personer som inte har full rörlighet att komma upp. Planen är att vi ska bygga ett trädäck med bänkar där uppe som man ta sig ut på för att fika och njuta av utsikten, säger Thomas.

För att möta det förmodat ökade antalet besökare byggs även en ny värmestuga vid gondolens dalstation. Stugan blir 90 kvadratmeter stor med gästtoaletter. Det byggs även en driftbyggnad för de som kommer att arbeta i liften med personalrum och även den med gästtoaletter.

Men förhoppningar finns också att gondolen ska ge ytterligare ringar på vattnet. Redan kan man se ett samband mellan bygget av liften och investeringsviljan i Hemavan Tärnaby. Andelen tomter som har sålts har gått upp, både i och utanför byarna. Husplattor har gjutits under sommaren och det råder optimism, både hos besökare och fastboende.

– Det finns en förväntan och optimism kopplad till den här symbolhandlingen som gondolen är. I slutändan handlar det om bygdens överlevnad. Om vi inte visar att vi tror på den och om det inte händer något nytt så är risken att bygden stannar av. Men vi vill ju ha hit mer folk, året runt, och det gynnar ju handeln, restauranger och olika logiverksamheter.

Just boendebiten är något som destinationen jobbar hårt med, berättar Thomas Ringbrant. Det finns ett stort antal stugor och lägenheter i området som står tomma många veckor under året. Nu pågår arbetet med att få fler fastighetsägare att vilja hyra ut sina fritidshus när de själva inte kan njuta av skidåkningen i Hemavan Tärnaby.

På ett sätt går det inte att mäta hur mycket det här betyder. För många som står och väger mellan ”ska vi flytta hit eller inte” kan det här vara det som gör att man tar steget. Målet för oss är en social hållbarhet också, vi vill kunna anställa fler på helår. Det är en samhällsinvestering helt enkelt, ett sätt att säkra att vi får behålla sjukstugan, förskolan och skolan.

Läs mer om Gondol Hemavan här