Våra skidstjärnor

Tärnaby – Sveriges inofficiella alpina huvudstad. En träffande beskrivning med tanke på de framgångar som byns skidåkare har skördat, och med tanke på den kultur och tradition som finns i Hemavan Tärnaby i den alpina skidåkningen.

Härifrån kommer Ingemar Stenmark och Anja Pärson, och en hel hög andra fantastiska skidåkare. Idrottsklubben Tärna IK Fjällvindens del i Tärnabys sentida historia är både imponerande och unik.

Ingemar Stenmark

Några magiska ögonblick i Madonna di Campiglio, Italien, 1974 förändrade den alpina skidsporten i Sverige och satte den lilla fjällorten Tärnaby på världskartan. Då, den 17 december för drygt 40 år sedan, vann Ingemar Stenmark sin första världscupseger. Historien som skulle följa är en av de stoltaste svenska idrottssagorna genom tiderna.

Det går inte att överskatta den betydelse Ingemar Stenmark har haft för Hemavan Tärnaby. Hans namn är synonymt med området och det kommer hit turister varje år bara för att åka i samma backar som han.

Ingemar föddes den 18 mars 1956 i Joesjö. När han var fyra år flyttade familjen till Tärnaby där han med bland andra jämngamla Stig Strand började tävla för Tärna IK Fjällvinden.

Vinnarinstinkten förde honom till toppen av världseliten, naturbarnet i honom skapade legenden. Efter den första klassiska världscupsegern i Madonna di Campiglio 1974 vann han sammanlagt 86 världscuptävlingar. Och lyckades ena ett helt land av bara farten. Allt arbete stannade, och folk samlades som vindruvsklasar runt tv- och radioapparater. Vad spelade jobb och skola för roll? Ingemar åkte ju.

Ingemar Stenmarks karriär har renderat honom en ikonstatus som tiden och nya stjärnor inte rubbar. Meriterna talar för sig själva:

2 OS-guld, 1 OS-brons
5 VM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons
86 Världscupsegrar
3 segrar i den totala världscupen (1976, 1977 och 1978)
Han hör till de unika fyra som fått Svenska Dagbladets bragdmedalj två gånger. De andra tre är Anja Pärson, Björn Borg och Jan-Olov Waldner.

Anja Pärson

Anja Pärson föddes 25 april 1981. Hon är uppvuxen i slalomlegendernas Tärnaby, och har hela sin karriär tävlat för Tärna IK Fjällvinden, där hon också fått sin skidskolning.

Karriären har efter genombrottet kantats av otroliga framgångar. Anjas meritlista i sammandrag fram till och med 5 mars 2011 ser ut så här:
1 OS-guld, 1 OS-silver, 4 OS-brons
7 VM-guld, 1 VM-silver, 3 VM-brons, VM-silver i nationstävlingen i Åre 2007, VM-brons i nationstävlingen i Garmisch-Partenkirchen 2011.
42 Världscupsegrar
Anja har vunnit den totala världscupen 2 gånger, säsongen 2003/2004 och säsongen 2004/2005.
Hon har deltagit i 3 OS och 7 VM.

Anjas OS-brons i Vancouver-OS 2010, var en spektakulär prestation i mental styrka och professionalitet. Bronset bärgade Anja efter att i det inledande OS-störtloppet krascha våldsamt efter ett hopp nära mål. Nästa dag var det in i det sista osäkert om hon skulle komma till start i kombinationsstörtloppet. Men en blåslagen Anja besegrade sina egna rädslor, smärtan och Whistlers störtloppsbacke, gjorde ett bragdåk och fullföljde sedan med en mycket bra kombinationslalomtävling och tog sin 17:e mästerskapsmedalj (VM-silver i lag medräknat).

Den 18 mästerskapsmedaljen kom i Garmisch-Partenkirchen den 11 februari 2011 i VM:s superkombination. När hon körde sitt första VM 1999 var hon fortfarande 17 år. 2011 ska Anja fylla 30 år, och tävlingarna i Garmisch-Partenkirchen är hennes 7:e världsmästerskap. Det är omöjligt att inte imponeras av den idrottsgärningen, den vinnarskallen, den drivkraften.

Med den 19:e mästerskapsmedaljer blev hon unik i den alpina VM-historien. Medaljen bärgades i lag, i nationstävlingen i Garmisch-Partenkirchen 16 februari 2011. Bronset innebar att Anja säkrat 13 VM-medaljer, fler än någon annan alpin skidåkare i modern tid.

Anja är dessutom unik i svensk idrottshistoria genom att hon förärats Svenska Dagbladets bragdmedalj två år i rad, 2006 och 2007. Det har ingen annan fått. Det första bragdguldet kom för insatsen i OS i Turin där hon tog tre medaljer (en av guld och tre av brons). Det andra kom efter VM i Åre 2007. Efter en säsong fylld av problem med skadekänningar och motgångar i pisterna kom hon som en skidsugen, revanschlysten fantom och förvandlade hela Åre-VM till en enda glädjeyra. Resultatet – fem medaljer – tre guld, ett silver och ett brons gav bragdjuryn sin vinnare.

I slutet av säsongen 2011/2012 kom Anjas besked om beslutet att avsluta sin karriär. På världscupavslutningen i Schladming tackade hon den 15 mars 2012 för sig med ett super-G-åk i sin 381:a världscupstart, tårar, champagne och säsongsbästaresultatet 8:e plats. Dags för ett annat liv, ett liv där varje prestation inte ska granskas offentligt, ett liv utan minutiösa reseplaner, träningsscheman och tävlingspress. Anja har åkt skidor i hela sitt liv, det lär hon fortsätta med, men utmaningarna och njutningarna blir annorlunda. Hemavan Tärnaby tackar för alla fantastiska skidögonblick, och önskar lycka till med allt det nya. Vi syns i hemmamarkerna!

Stig Strand

Stig Strand föddes 25 augusti 1956 och växte upp på Slalomvägen i Tärnaby, granne med Ingemar Stenmark. Slalomvägens båda talanger, som med skidorna på axeln kunde nå barndomens träningsarena/favoritlekplats på några minuter, kom så småningom att spela huvudroller i en oanad framgånssaga. Höjdpunkterna under Stig Strands karriär var hans två världscupsegrar som han tog säsongen 1982/1983. Det året vann han också slalomcupen totalt. Stig Strand tog också fyra andraplaceringar i världscupen, varav en i hembyn Tärnaby.

Efter sin skidkarriär har Stig återvänt till Hemavan Tärnaby där han driver turistanläggningen Trolltunet i Hemavan. Hans välkända stämma är också en del i SVT:s sändningar från den alpina världsarenan, där han i rollen som expertkommentator blivit mycket populär. Det är Stig Strands säkra kommentarer vi vill höra när mästerskap och världscup ska avgöras.

Jens Byggmark

Jens Byggmark slog igenom med dunder och brak, rock’n roll-slalom och ohejdat skämtlynne säsongen 2006/2007. Han är Tärnabys senaste och yngste alpinstjärna i senioreliten. Jens föddes 22 augusti 1985, och är uppväxt i Tärnaby. Jens tävlar för Tärna IK Fjällvinden och meriterade sig först för en plats bland byns främsta skidåkare genom sina slalominsatser i klassiska Kitzbühel och Schladming i januari 2007. Där tog han två segrar och en andraplacering i världscupen. Dessutom var han med i det svenska lag som tog ett silver i Åre-VM:s nationstävling 2007.

Efter genombrottssäsongen 2006/2007, tog han ganska tidigt under säsongen 2007/2008 tre andraplatser i slalom-världscupen.  Någon gång därefter började krånglet för Jens, som i sökte formen i två säsonger, halkade ner i startordning, drabbades av skador och skeptiker som trodde att karriären passerat zenit. Så kom han på nåder med i slalomlaget till VM i Garmisch Partenkirchen, efter att starkt ha arbetat sig uppåt under säsongen 2010/2011. Den stenhårda konkurrensen i det svenska slalomlaget var nära att lämna honom utanför mästerskapen, men han kom med, Markus Larsson fick stå över. Den 20 februari 2011 visade Jens Byggmark att han förtjänade sin plats i laget. En överlycklig Byggmark fick då en VM-medalj av silver att lägga på den finaste platsen i sin prissamling, efter två starka, välavvägda slalomåk. Han tog därmed den 20:e individuella VM-medaljen bärgad av en skidåkare från Tärna IK Fjällvinden.

Efter säsongen 2016/ 2017 meddelade Jens att han avslutar sin alpina karriär.

Se film när Jens Byggmark friåker i Hemavan Tärnaby.

Bengt Fjällberg

Bengt Fjällberg gjorde sitt livs tävling den 7 februari 1982 i Schladming, Österrike. Världsmästerskapen i slalom avgjordes och Bengt Fjällberg tog en bronsmedalj. Slalom-VM:ets prispall det året bestod därför av två åkare från Tärna IK Fjällvinden. Segern tog Ingemar Stenmark, tvåa var Bojan Krizaj, Jugoslavien och trea alltså Bengt Fjällberg.

Bengt Fjällberg föddes 15 september 1961 och är uppvuxen i Tärnaby. Förutom bronsmedaljen i VM, har Fjällberg bland annat 2 andraplatser i världscupen på sin meritlista.

Hampus Mosesson

Hampus Mosesson är snowboardstjärnan som växte upp i Tärnaby, och som redan innan han slutade högstadiet hade brutit med traditionen och sadlat om från alpin skidåkning till brädåkning. Numera är han ett av snowboardvärldens mer kända namn.

Hampus har hunnit med en juniorvärldsmästartitel, seger i Red Bull Big Air i Åre, blivit vald till ”Rookie of the year” i USA, och har vunnit Europas största snowboardtävling Air and Style Games. Ett spektakulärt hopp, en  hög air på 9,5 meter renderade honom en nominering till titeln Transworld standout performance 2005. Höga hopp och filminspelningar är Hampus specialitet numera.

Fler skidprofiler

Tärnaby med sina 600 bybor har börjat tillskrivas ett exempellöst skidunder. Rent teoretiskt och statistiskt är det inte logiskt att Tärnaby med sin befolkningsmängd ska kunna konkurrera på världnivå över så lång tid. Världens journalister har besökt området för att hitta förklaringen till framgångssagan som nu skrivits under flera decennier.

Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Stig Strand, Jens Byggmark och Bengt Fjällberg är fyrtornen i det stora bygge och den kultur som på ett sånt förbluffande effektivt sätt producerat talanger av internationell toppklass. Listan på namn kan göras mycket lång, här är några av dem som förutom världsstjärnorna har bidragit till områdets och Tärna IK Fjällvindens många, många alpinmeriter:

Erling ”Tärna-Lasse” Larsson var pionjären som på 40-talet blev ledfigur och förde ut klubbens slalomåkning i länet. 1952 blev Hans Olofsson nationell genombrottsman och vann åtta individuella SM-guld fram till 1956. 1960 kom den första stora internationella framgången då Bengt-Erik Grahn blev trea i slalom i anrika Wengen i en FIS A-tävling, den tidens motsvarighet till världscupen. 1966 var han mycket nära att bli världsmästare i Portillo, Chile, och 1967 knep han en andraplats i världscupen i Kitzbühel. 1972 vann Lillian Nilsson klubbens första damguld i SM. 1974 inleddes Stenmarkseran.

Andra som genom OS-deltagande, VM-deltagande och medverkan i A-landslaget hedrat området är: Börje Stenmark, Tore Grahn, Sven Mikaelsson, Thomas Ringbrant, Åsa Rindefalk-Grahn, Staffan Lindgren, Catharina Glassér-Bjerner, Maria Kristoffersson, Johan Brolenius,  Anders Nilsson, Nina Hansson och Jessica Fjällryd. Till dessa kommer många namn som funnits med i olika landslag, och nått framgångar i bland annat SM- och juniorsammanhang.