Upplev fjällen till fots

Du har gått dryga milen och fötterna kanske värker en aning. Då dyker den upp, Viterskalsstugan, som både erbjuder värme och sängplats men också proviant och andra bekvämligheter.

Kungsleden tar sin början i Hemavan, vid Naturum som ligger granne med Högfjällshotellet. Härifrån är leden markerad upp genom björkskogen och mellan liftsystemet. Efter att du passerat Hemavan Gondol är leden lätt att följa med markerade rösen och en väl använd stig. Du kan också välja att ta Gondolen upp, och starta turen där och därmed ducka för en del höjdmeter.

Viterskalet från ovan. Foto: Sam Hedman

Viterskalet från ovan. Foto: Sam Hedman

Spångar, gångbroar och frekvent skyltning gör vandringen enkel och du når så småningom mot Västra Syterbäcken. Här finns en hängbro som leder vidare mot leden mot Klippen, alternativt bäcken där den passerar E12:an. För att komma mot Viterskalsstugan vandrar man mot Syterskalets västra öppning. Är vattnet högt kan du i sällsynta fall behöva vada men allt som oftast räcker ett skutt över de mindre bäckarna. Kom också ihåg att ta dig tid att njuta av utsikten mot Artfjället och de norska fjällmassiven när tillfälle ges. Vatten finns i massor och bäckarna porlar nerför fjällsidorna, att ta en paus på vägen rekommenderas. Efter några kilometer med ytterligare vandring ser du Viterskalsstugan och här finns flera möjligheter för övernattning. Dels inne i stugan men det finns också fina tältplatser, de bästa ligger norr om stugan där marken planar ut.

Foto: Sam Hedman

Foto: Sam Hedman

Om du sedan fortsätter leden kommer du snart in i Syterskalet, en milslång korridor med en grönskande dalbotten mellan gråsvarta stup. Denna u-dal är för många den mest spektakulära passagen längs södra delen av Kungsleden och kanske längs hela den över 40 mil långa Kungsleden. Men åter till Viterskalsstugan. Själva skalet ligger nordost om stugan och ses då mellan topparna Dålkoetjåhke, 1 522 m.ö.h, och Måskoetjåhke, 1 690 m.ö.h . Inne i skalet ligger Måskoejaevrie. Åke Öhman från Falun var förra sommaren stugvärd och hade med sig frun Maria och fyraårige sonen David. Han säger att området erbjuder det mesta man kan önska sig.

Det är lätt att ta sig hit och ändå bjuder området på en enorm frihet, säger Åke medan han kikar ut på omgivningarna genom fönstret. Och det går att ta sig till stugan även med småbarn menar han, särskilt om man nyttjar Hemavan Gondol.


– Det tog sju timmar för oss att gå från Hemavan med vår fyraåring och då hann vi med en rejäl fikapaus vid hängbron över Syterbäcken, säger Åke Öhman.

Foto_webb_viter5

Foto: Tor Larsson

Stugorna som ligger 880 meter över havet är bemannade under sommaren och en bit in på hösten, kolla med STF för exakta datum. Storstugan rymmer 24 bäddar i två 4-bäddsrum och två 8-bäddsrum. Förutom det stora köket ryms också tvättrum och torkrum. Då stugan inte är bemannad så är ett säkerhetsrum öppet. I stugvärdstugan finns kiosk där proviant och annan nödvändig utrustning finns att köpa. Sedan något år tillbaka kan man även köpa frukost under en del av säsongen. Betalning kan ske med kort.

Inne i stugvärdstugan har fyraårige David fått sällskap av kompisen Elina, 10. De lägger pussel och väntar på middag.

Det gäller att ha med sig något att göra för barnen, men jag tycker det gått förvånansvärt bra och de har inte tjatat om någon tv än, säger Davids mamma Maria med ett leende.

När Magasinet besöker stugan i mitten av juli ligger det en hel del snö kvar i området. Rikligt med nederbörd under senare delen av vintern och den kallaste vår och sommaren i mannaminne är orsakerna. Normalt sett brukar grönskan annars vara rätt påtaglig efter Kungsleden denna årstid. Det var i slutet av 1800-talet som de första idéerna på att skapa en sammanhängande vandringsled i norra Sverige uppkom. Leden skulle passera de vackraste platserna och skulle därför komma att bli ”kungen av leder”. På 1920-talet röstades sträckan Kvikkjokk till Abisko. Leden fortsatte att bli allt längre och på 50-talet kom den till Ammarnäs. Ytterligare några decennier senare kom den sydligaste och sista delen av Kungsleden officiellt till, den mellan Ammarnäs och Hemavan. Redan 1923 kom de första enkla stugorna till i Viterskalet och 2001–2002 kom den nya anläggningen till.
 Och även om Kungsleden inte anslöt mot Hemavan på 1920-talet så är ändå STF:s verksamhet som sagt genuin här, 1927 byggdes till exempel Åkerlundska gården, som i många år gick under namnet Tärna turiststation.

KUNGSLEDEN
Sträckan Hemavan –Ammarnäs
• Sträckan är 78 km och man använder karta AC2.
• Den sydligaste delen av Kungsleden och kan med fördel delas in i sex etapper.
• Storslagna vyer blandas med dalgångar, björkskog och högalpin omgivning.
• Du passerar Norra Sytertoppen, Västerbottens högsta topp på 1 767 m.ö.h.
• Leden går igenom Vindelfjällens natur reservat, ett av Europas största skyddade områden.
• En av landets starkaste populationer av fjällräv finns i området.
• STF har 5 fjällstugor längs leden i länet, Viter, Syter, Tärnasjön, Serve och Digert och det går att gå ”lätt packad” eftersom det finns proviant att köpa i alla stugor.

FJÄLLVANDRA I VINDELFJÄLLEN
Ny bok om dagsturer och långvandringar kring Ammarnäs och Hemavan
Bokförlaget Calazo ger nu ut boken om vandring i Vindelfjällens naturreservat. Författarna Tomas Staafjord och Sam Hedman ger här ett urval av kortare dagsturer och längre vandringar. Det gigantiska området med sina 560 000 hektar av natur innefattar ett nästan oändligt antal vandringsmöjligheter. Glaciärer, höga toppar, granurskog och unika orkidéer. Som vandrare finns massor att uppleva inom naturreservatets gränser.
 I boken presenteras några av deras egna favoritturer. Här kan läsaren hitta inspiration och förslag på turer som ligger lite vid sidan av och inte bara Kungsleden som korsar området. Boken är fylld av fotografier tagna under perioden början av juni till slutet av oktober.