Drama med Tärnaby i centrum

Kortfilmen Stoerre Vaerie, regisserad av Amanda Kernell och inspelad i Hemavan Tärnabyområdet, hyllades efter premiärvisningen på Sundance Film Festival, kammade hem publikens pris vid Göteborgs filmfestival 2015 och nominerades till en Guldbagge. Nu närmar sig färdigställandet av långfilmen Sameblod, som bygger vidare på den prisbelönta historien om Ella-Marja som lämnar tillvaron och identiteten som sydsame bakom sig. Bakom produktionen finns bland andra Bautafilm, som är baserade i Tärnaby och Umeå.
– Det var viktigt att det skulle spelas in här i Hemavan Tärnaby, för att det skulle bli autentiskt. Det hör inte direkt till vanligheterna med långfilmsinspelningar här, och det är riktigt kul att ett lokalt bolag har en så stor roll i produktionen, säger Oskar Östergren, producent till kortfilmen Stoerre Vaerie och samproducent till Sameblod.

I skrivande stund är filmen under efterproduktion, och datum för biopremiären är ännu inte spikat.
– När den släpps hänger på var vilka festivaler den ska visas på. De stora internationella filmfestivalerna vill alltid ha världspremiären. Men det blir troligtvis under senhösten, säger Oskar Östergren.