Hemavan Hillclimb 2018 blev ett rekordår publikmässigt. När vi räknat både förare, funktionärer och publik hade vi nära 1 600 personer på tävlingsarenan. Vi har vädret att tacka lite men vi tror också att intresset för backtävling i allmänhet och skoteråkning i synnerhet tillsammans med ett underhållande evenemang är det som lockar och gjorde året till en succé.
Text: Gina Gustafsson
Foto: Marianne Lindgren
Klara Westerberg
Klara Westerberg är en av dem som skall tävla i damklassen. Hon har en helt ny skoter, den levererades till henne strax innan jul och bara en vecka före tävlingen trimmades den. På frågan om vad som fascinerar henne kring skoteråkning och en backtävling som Hemavan Hillclimb svarar hon
man blir så fokuserad i stunden, när adrenalinet pumpar medan man närmar sig starten och de få sekunder som själva heatet håller igång är närvaron total, allt annat försvinner och fokus är helt och fullt på uppgiften. Upp. Snabbt. Helst först också.
Erik Mikaelsson vinner igen
Förarna och servicefolket har lagt otaliga timmar, för att inte tala om pengar, på maskinerna! Intresset för vad som finns under huven och hur skotern fungerar och tar sig fram verkar inte finna några gränser.
Grattis, Roger Jonsson! vrålar speaker Marino Carlsson ut över arenan när Erik Mikaelsson för femte året i rad tar hem segern i sin klass.
Roger kör inte själv men är den som skruvat ihop Eriks värsting-maskin som tar honom till segern år efter år. Bara dagen före tävlingen fick han byta kolvar i motorn och en annan hade kanske gett upp där och då men inte de mest insatta, de satsar allt, oavsett tid på dygnet.
Jämlikhet gör sporten mer hållbar
Hemavan Hillclimb hölls 2018 för sjunde året i rad men bara sedan 2016 har tävlingen haft en damklass. Nu när vi tänker på det känns det som stenåldern – varför har inte damerna haft en egen klass förut? Så långt in på 2000-talet!
Nu är det självklart för oss som arrangörer att damerna ska ha en egen klass, allt för att de ska få samma chans som herrarna och för att fler ska våga ta steget och tävla i en sådan här skotertävling. Dessutom får damerna och herrarna samma pallvinster, något annat vore orimligt. Vi tänker att det är mest hållbart både för sporten, oss som arrangörer och för tävlingen om det är mer jämställt.
Klara Westerberg
Enligt Klara har Hillclimb fått en speciell känsla över sig som de andra tävlingarna inte har, en tillåtande och välkomnade omgivning där man istället för att titta snett på varandra hjälper till, hejar och hjälps åt att lyfta varandra och hela skotersporten. Som arrangör av tävlingen får det en att bli stolt, att sträcka på kroppen lite extra, le ett leende och tänka att vi har tamme tusan lyckats. På flera sätt.
Klara tog sig inte hela vägen till toppen i år men det gör henne inget, hon har redan siktet inställt på nästa år och då räknar hon med att ha hunnit få fler skotertimmar i kroppen. Till vardags är hon pistmaskinsförare och när jag ringer till henne är hon på eget initiativ på en pistörmässa med likasinnade inom branschen. Jag förmodar att damerna är underrepresenterade på plats så för henne som vanligtvis vistas i en mansdominerad bransch kanske steget att tävla i en mansdominerad sport inte är så stort. Hon menar att Hemavan Hillclimb kan vara ett bra insteg i skotersporten om man är tjej och tävlingssugen. En egen tjejklass kan göra att steget känns mindre pirrigt och utmanande att ta.
Vi damer kör på ett annat sätt än herrarna gör, vi är generellt mer eftertänksamma och i blandade klasser upplever jag att herrarna vill knuffas mer och det förekommer mindre sådant i en ren damklass. Alla hejar på varandra och det är kul att se, det är lite girlpower liksom
När tävlingen var över för i år och vinnarna i varje klass korats, kramar alla tävlande tjejer om varandra i en stor gruppkram, upplysta av den stora tv-skärmen på arenan. Både herrar och damer ler, vissa smått dansande och de flesta verkar nöjda med dagen oavsett om man hamnat på toppen eller botten.
Hästkrafter och girlpower i en salig blandning. Säga vad man vill om skoterevenemang såsom Hemavan Hillclimb men det står helt klart att oavsett om man är skoterälskare eller inte, så blir man på ett eller annat vis berörd av skotersporten.