Ride the Cow fyller tio år

Alla inbitna friåkares favvo-vecka firar denna vinter hela tio år. Med spektakulär skidåkning i högalpin miljö och kringaktiviteter i friåkningens tecken har Hemavan Tärnabys egen friåkarvecka blivit en uppskattad folkfest. Det som började som en kul grej för friåkarkompisarna Patric Samuelsson och Christoffer Boström för tio år sedan är idag årets höjdpunkt för friåkare. Med åren har evenemanget vuxit från att vara en tävling med tiotalet deltagare till ett välbesökt event av både skidåkare och publik.

dsc_6611

Foto: Domantas Kvedaras

– Att vi firar tio år kommer självklart innebära en hel del för programmet. Exakt vad det blir är inte riktigt spikat ännu, men vi planerar till exempel att hålla själva banketten uppe på fjället. Vi har även förhoppningen att kunna presentera nyheten att vi 2018 blir en FWQ-tävling, vilket är en kvalificeringstävling till världstouren. Det skulle vara grymt stort, säger Patric Samuelsson.

Själva tävlingen Ride the cow, som går längs de tajta bergssidorna inne i Kobåset, även kallat ett av Sveriges råaste friåkningsområden, är öppen för alla, från nybörjare till proffs. Det tävlas i dam- respektive herrklass inom alpint, snowboard och telemark.

– Vi är noga med att trycka på att detta är en tävling skapad för förstagångsåkare som vill prova på. Samtidigt är det superkul att så många erfarna och duktiga åkare också deltar och delar med sig av sina erfarenheter, avslutar Patric.

Deltagarna bedöms och ges poäng av erfarna domare vilka tittar på åkarnas linjeval, stil, flyt och kontroll. Men vill man inte tävla själv går det alldeles utmärkt att njuta av farten och uppleva snöglädjen från en renfäll nere i dalen. Årets friåkningsvecka äger rum redan v.14 där tävlingen Ride the cow går 6–8 april.