Trailrunning lyfter din löpning

Som offpiståkning fast på sommaren. Trenden med trailrunning växer stadigt och i Vindelfjällen finns alla möjligheter att testa på sin egen nivå, till exempel på Kungs- eller Drottningleden.

Trailrunning, eller terränglöpning som är en lite mer dammig beskrivning, lockar allt fler ut i terrängen. Jämfört med traditionell löpning på asfalt eller motionsspår ger trailrunning en större totalupplevelse. Träningsformen ”startade” i det stora landet i väst även om man i Sverige länge sprungit i terräng. Men då den urbana livsstilen i mångt och mycket tagit över har en ny generation nu upptäckt fördelarna med att ge sig ut i skog och på fjäll.Tävlingar och träningsläger med inriktning mot trail har också det väckt mångas intresse de senaste åren. Fjällvindenterrängen, som följer Drottningleden mellan Laisaliden och Hemavan, är en av alla tävlingar som bara ökar i popularitet. Vid träning är det rent praktiskt bara att välja en lämplig tur eller helt enkelt ge sig ut och se var man hamnar. Stigar, leder och andra mer lättsprungna delar blandas med fördel med obanad och kuperad terräng. Kungsleden är en perfekt baslinje att utgå från. Där har man dessutom stugor och vindskydd att dyka in i vid behov.

Den vanliga rundan runt byn eller kvarteren ger för mesta bara lite bättre flås medan trailrunning dessutom också blir till ett vardagsäventyr. Ofta är man ute lite längre tid där en av de viktigaste ingredienserna är att just ta sig tid att stanna upp korta stunder. Lyssna på fåglarna där uppe i träden, se tvillingkalvarna och älgkon på fjällsluttningen, känn den ljumma brisen svepa längs vaderna och ta in doften av nyutslagna smörbollar. Det är enkelheten som är grejen. På med ett par skor och ta med dig det du behöver för just den här turen. Att springa i terräng ger på köpet en mer allsidig träning. Man får lyfta benen högre, vinkla leder och aktivera större muskelgrupper. Kuperad och teknisk terräng ger dessutom en intervalliknande träning. I och med att det för det mesta är mjukare underlag man springer på blir det också skonsammare för knän och fötter.

Foto_webb_klas nilsson

Klas Nilsson sommartränar med trailrunning.

Klas Nilsson från Skellefteå är elitskidåkare och tävlar i långsloppvärldscupen. Han har avverkat många mil i de svenska och norska fjällen och trailrunning har alltid varit ett naturligt inslag i sommarträningen. Förutom att vara utbildad sjukgymnast driver han också företaget Northsport som under många år sålt utrustning för just den här typen av löpning. Han säger att man kan så klart använda sina vanliga löparskor men att om man ska springa lite mer så kommer de att nötas ut väldigt fort.
– Vi förespråkar att komma så nära zero drop, alltså en låg häl på skon, som det går för löparen. Det ökar kontrollen och stabiliteten med minskad risk för att vricka foten, säger Klas.

 Han menar att en sko med en bra mönstrad lite hårdare sula med fördel används i stenig terräng medan en mjukare, tunn och mer följsam sula passar till exempelvis naturstigar. I övrigt så fungerar de vanliga träningskläderna utmärkt för den som vill prova på. Och som för allt annat har det kommit en uppsjö av utrustning för trailrunning, men det tar vi en annan gång. Ska man springa på fjället så är det dock klokt att ha en liten löparryggsäck med vätska, lite proviant, första förband och förstärkningsplagg och något att orientera sig med i packningen.

Det är också viktigt att tänka på att börja på lagom nivå. Har man bara sprungit på asfalt bör man börja med lättare terräng såsom ett elljusspår och sedan successivt ge sig längre ut i mer teknisk terräng. Det gäller också att höja blicken, både för att upptäcka allt fantastiskt i naturen runtomkring  sig men också för att kika var man ska ta sig fram. En rutinerad traillöpare läser, utan att tänka på det, av terrängen och vet långt innan vilken sten den vill träffa och vilken rot den vill undvika. Vid utförslöpning gäller det att försöka bromsa så lite som möjligt. När man bromsar blir risken större att man halkar till, men man kan så klart heller inte bara släppa på utom kontroll. Allt måste ske med måtta.

För den som vill bredda sin erfarenhet kan man i Hemavan Tärnaby även flyga ut och springa hem. Det är TopHeli med piloten Oskar Fahlgren som tagit fram konceptet. Oskar tar själv gärna både längre och kortare löpturer i området, gärna med fiskespöet på ryggen som en extra krydda. Hos TopHeli väljer man själv längd på turen, fem kilometer eller femtio eller något annat som passar. Tio minuter i helikoptern ger 3–4 timmar i löpardojorna och dessutom når man platser man annars inte nått.
 – I Hemavans otroliga fjällområde får man njuta av fantastiska vyer då man springer över fjälltoppar och längs med fjällbäckar som dessutom förser en med uppfriskande vatten under löpturen, säger Oskar.

NÅGRA FÖRSLAG PÅ HELI RUN:

Marinstugan – Laisholm:
Leden från Marinstugan/Vallentjåkke till Laisaliden bjuder på vidunderlig utsikt då den sträcker sig över Murtsertopparna och via fjällsjöar.
Distans: cirka 10 kilometer med mycket nedförslöpning där man också passerar Drottningleden mot slutet.

Syterstugan – Laisholm:
En fantastisk löprunda efter Kungsleden som går tar dig genom milslånga Syterskalet med norra och södra Sytertopparna på varsin sida om det grönskande skalet. Löprundan tar dig även genom Hemavans skidområde och avslutas längs med Drottningleden.
Distans: cirka 25 kilometer med varierad terräng.

ATT TÄNKA PÅ FÖR ATT VARA PÅ SÄKRA SIDAN PÅ LÄNGRE TURER I FJÄLLET:

  • Ha med dig förstärkningsplagg, proviant, vatten, första förband och karta/kompass alternativt GPS.
  • Mobiltelefonen är jättebra att ha med, även för att ta bilder med, men tänk på att den inte alltid har täckning.
  • Ha koll på väderprognosen och lämna färdmeddelande.
  • Sedan är det alltid roligare att vara två att dela upplevelserna med, ha gärna med dig en träningskompis