Möt lugnet på fjället tillsammans med en kopp kaffe och torkat renkött. Det är tipset från företagartrion på Nannasgården – som gärna tar hand om dig när du kommer tillbaka från dagens äventyr.
Nanna, Hildur och Lilly Berg-lund var tre systrar som huserade i Hemavan i början på 1900-talet. De var bland de första att ta hand om turisterna här. I dag är det Freya, Gabriella och Izabela som tagit arvet vidare. De är inte systrar, men har starka band mellan sig tack vare den dagliga kontakten på gården, vars hus döpts efter den företagsamma syskontrion Berglund.
Entreprenörsandan har förts vidare – det får vi dagligen bevis för när hår klipps, muskler mjuknar och tallrikar bärs ut. Men vägen hit har tagit många avstickare.
Akupunktören Freya Widing är uppvuxen i en by utanför Vännäs och hela uppväxten drev hennes mor eget – Widings Akupunktur. Där hamnade även Freya till slut, men först efter att ha gett skidlektioner i Dalarna, sålt renkött i Stockholm, passat barn i Tyskland, studerat i Australien och arbetat på restaurang på Irland och Cypern, innan hon slutligen kom till Hemavan för att jobba i liften och nyttja backarna. Men en skada fick henne att sluta cirkeln med sin mor.
– Jag utbildade mig till akupunktör och började rikta ögonen upp mot Tärnaby igen. Hösten 2013 öppnade jag därför en filial på hotellet i Tärnaby. Det gick över all förväntan, men lokalen blev för liten så hösten 2015 flyttade vi till Hemavan.
Frisören Gabriella Ringbrant är uppvuxen i Tärnaby i en företagarfamilj – hennes pappa Christer och mamma Annicka drev Tärnaby Sport i 30 år.
– Av dem har jag lärt mig ordet service. Jag vet hur man ska få kunder att känna sig omhändertagna och speciella.
När hon var 19 år flyttade hon till Oslo. Där jobbade hon som au pair och utbildade sig till frisör. Under de åren träffade hon även sin norska man.
– Sen kände vi att det var dags att flytta hem till Tärnaby igen och satsa på våra drömmar.
Innan ryktet hade spridit sig i byn om den nya frisören var kundtillströmningen relativt låg, men bara efter några månader exploderade det.
– Nu har jag hur många kunder som helst. De kommer från Norge, Umeå, Skellefteå och allt möjligt. Det är verkligen jättekul. Man ska inte vara rädd för att starta eget i ett skidområde som Hemavan. Jag har varit borta härifrån så många år och någon annan kunde lätt ha gjort samma sak.
Restaurangchefen Izabela Salska är född i Polen men när hon var 12 år flyttade hon och hennes mamma till Piteå.
– Av en slump halkade jag in i restaurangbranschen efter gymnasiet och trivs fortfarande.
Efter några år på Piteås restauranger och nattklubbar prövade hon på säsongarlivet i Åre och sommarturism i Norge.
– Jag och min sambo arbetade oss norröver och sista åren i Norge drev vi en pub i Mo i Rana, men så upptäckte vi denna pärla mitt i Hemavan och packade bilen och flyttade hit.
Resultatet har märkts tydligt med en restaurang som fått nya dimensioner varje år tack vare större uteservering, egna rökar för fisk och kött samt en ny deli.
Det låter som trion hittat sin slutdestination, men var säkra på att det kommer bubbla fram många nya idéer i detta gäng.
Kanske redan på nästa fjälltur.
Foto: Marianne Lindgren